mecanica pamanturilor
02 Imbunatatirea calitatii mecanice a pamanturilor
Inginerul constructor trebuie sa rezolve adeseori problema unor constructii sau a unor lucrari de sapatura in pamanturi care, prin natura calitatilor lor fizice si mecanice, nu sunt capabile sa reziste la solicitarile la care sunt expuse, sau care ar cere dimensiuni de fundatii si un volum de sapaturi neeconomice. In aceste conditii trebuie folosite cunostintele pe care cercetarea naturii fizice a pamanturilor le da inginerului constructor pentru a modifica factorii care influenteaza in mod nefavorabil anumite calitati mecanice. In aceste imprejurari trebuie folosite cunostintele pe care cercetarea naturii fizice a pamanturilor le da inginerului constructor pentru a modifica factorii care influnteaza in mod nefavorabil anumite calitati mecanice. Acest lucru este necesar, in primul rand, la executarea umpluturilor de pamant care servesc ca infrastructura pentru imbracamintea soselelor, pentru ramblee de cai ferate si cai de comunicatii pe apa. Constructiile de pamant au o mare importanta la executarea digurilor pentru baraje si a indiguirilor. Digurile de pamant trebuie sa reziste solicitarilor la care sunt supuse prin actiunea fortelor exterioare si trebuie sa prezinte un grad de siguranta suficient de mare la pierderi de apa prin infiltratie.
La constructii de pamant, acesta constituie materialul de constructie principal al lucrarii si datoria inginerului constructor este de a alege materialul si de a-l prelucra in lucrarea respectiva in asa fel, incat sa obtina calitati mecanice optime si sa asigure o dimensionare rationala a intregii constructii. Fata de marile mase de pamant care trebuie sapate si transportate cand urmeaza sa se execute constructii de pamant, nu sunt luate in consideratie, decat acele pamanturi care se gasesc in apropierea constructiei si problema care trebuie rezolvata consta in a alege compozitia materialului din care se construieste umplutura si in a stabili metodele de executarea care sa asigure valori maxime ale limitelor de rezistenta (unghiul de frecare, coeziunea, modul de compresibilitate ) care intra in calculele de stabilire a echilibrului.
Caracteristicile principale ale pamanturilor, in ce priveste comportarea lor mecanica, sunt compresibilitatea, rezistenta la taiere si permeabilitatea. Acesti factori sunt determinati, mai ales de compozitia granulometrica, de gradul de indesare, de continutul de apa al masei de pamant. In special la pamanturile plastice , variatia continutului de apa, influenteaza in mod hotaritor rezistenta mecanica. Metodele pentru umbunatatirea calitatilor mecanice ale pamanturilor variaza dupa cum pamantul este folosit ca strat natural de fundatii sau ca material pentru constructii de pamant :
-asigurarea unei compozitii granulometrice adecvate;
-marirea gradului de indesare naturala a stratului sau a umpluturii artificiale;
-prevenirea actiunii de degradare a pamantului;
-marirea fortelor interioare de coeziune si micsorarea coeficientului de permeabilitate al maselor de pamant.
continuare in art 3
D.M.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu