joi, 26 martie 2015

@ 7 Masuri artificiale pentru imbunatatirea pamanturilor de fundatii

mecanica pamanturilor- probleme de geologie inginereasca


07  Masuri pentru imbunatatirea pamanturilor
                                                 de fundatii

                In perioada de seceta,  la executarea  soselelor de pamant sau la etansarea fundului si a peretilor canalelor, pamanturile vor fi tratate artificial cu adaus de sare, NaCl sau  clorura de calciu, CaCl2.
In perioadele de seceta, fractiunea argiloasa pierde, prin evaporare, o parte din apa adsorbita, pierzandu-si prin aceasta si calitatile de liant al masei de pamant. Impiedicarea evaporarii apei in timp de seceta constituie o stabilizare a pamantului. Se realizeaza prin adaus de solutii de sare sau clorura de calciu. Intre substanta chimica adaugita si argila are loc fenomenul schimbului de ioni, prin care argila isi micsoreaza aciditatea, marindu-si puterea de adsorbtie. Apa hidroscopica este astfel legata mai puternic, evaporarea din perioada de seceta facandu-se cu mai multa greutate.  Pentru tratamentele superficiale, la sosele de pamant, cantitatea de solutie necesara este de 0,5- 1 kg/mp sosea, la o grosime de 15 - 20 cm  a corpului soselei.
Pamantul tratat cu natriu devine coeziv si capata o rezistenta considerabila la cedarea laterala. Prin tratarea cu solutii de sare a fost elaborata o metoda economica si eficace pentru reducerea pierderilor de apa prin infiltratii. Aceasta metoda este eficace si accesibila in lucrarile de irigatii prin canale de pamant.
Imbunatatirea pamanturilor pe cale artificiala se face si prin introducerea in pamant a unui curent electric :
- consolidarea pamantului prin electroosmoza  sau  prin - electrocataforeza  metoda folosita la consolidarea pamantului la fundatia de piloti. Pilotii, imbracati cu camasi de tabla de aluminiu si trimiterea unui curent electric in teren prin aceste camasi. Metodele de stabilizare cu curent electric prezinta dezavantajul ca sunt costisitoare.
O alta metoda de consolidare artificiala a pamantului consta in injectarea solutiilor chimice prin presiune in pamanturi putin permeabile, insa  aceasta metoda nu duce intotdeauna la rezultatul dorit, intrucat raza de actiune a diferitelor gauri de foraj este foarte mica, din cauza diametrului mic al porilor si din cauza efectului fortelor intermoleculare. O marire a presiunii de injectare duce la distrugerea consistentei pamanturilor.
Prin electroosmoza se introduce solutia chimica, silicat de sodiu, in cele mai fine interspatii moleculare, iar solutia chimica produce, prin gelificare, cimentarea (consolidarea) intregului masiv.
Alte metode de consolidare a terenurilor sunt filtrele inverse aplicabile in special in constructiilr hidrotehnice.

                                       continuare in  08

                                                        D.M.
                                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu