joi, 26 martie 2015

@ 8 Executarea filtrelor inverse in scopul consolidarii terenului

mecanica pamanturilor- probleme de geologie inginereasca



08 Executarea filtrelor inverse
      
                Filtrele inverse, sunt straturi de pamanturi nisipoase, compuse din mai multe randuri, cu granulatia variabila dupa o lege bine determinata.
Primul strat al fitrului este in contact cu stratul de pamant natural,iar celelalte straturi, cu grosimi egale, se succed in ordinea granulatiei crescande, in sensul de curgere al apei, astfel incat, toate laolalta formeaza un strat, cu un grad mare de permeabilitate intre pamantul natural si corpul constructiei respective.
Filtrele inverse sunt o componenta importanta a celor mai multe constructii  hidrotehnice si au rolul de a dirija curentul  apei subterane si de a crea conditii mai bune pentru scurgerea acestora, asigurand astfel atat stabilitatea terenului de fundatii de sub constructie, cat si stabilitatea corpului fundatiei propriu zise, prin micsorarea subpresiunii. Astfel de filtre inverse se folosesc la parametrul aval al barajelor de pamant. Filtrele inverse trebuie sa dirijeze curentul de infiltratie din spre amonte spre piciorul aval al barajului, astfel incat liniile de curent sa nu cada perpendicular sau sub un unghi ascutit pe directia taluzului aval, ceea ce ar duce la prabusirea lui. La barajele din beton, mai ales la barajele de greutate, se prevad drenaje sub talpa de fundatie sau in interiorul barajului, in jurul nivelului apei din bieful aval, pentru a evita aparitia de subpresiuni pe talpa fundatiei, egale cu inaltimea coloanei de apa din amonte. Aceste drenaje sunt umplute cu pamanturi nisipoase, formand filtre inverse. In acelasi mod sunt executate drenurile pentru scurgerea apelor subterane, care se construiesc pentru protejarea constructiilor de pamant cum sunt :digurile si debleurile, ridicate in regiuni expuse pericolului de alunecare. Prin constituirea drenajelor se urmareste colectarea apelor care se infiltreaza prin crapaturile dela suprafata argilelor, dandu-se acestora posibilitatea de a se scurge in mod rapid. Filtrele inverse se folosesc si pentru a inconjura tevile puturilor forate din care se pompeaza, pentru alimentari cu apa, sau pentru evacuarea apei din incinta de fundatie.   In concluzie,.. prin construirea filtrelor inverse se stabilesc puncte de plecare sigure pentru calculul hidraulic si de stabilitate al tuturor acestor constructii. Masurile constructive care se iau la proiectarea filtrelor trebuie sa asigure conditii hidraulice clare si convenabile. Rolul principal al filtrului este de a crea regiuni cu un gradient hidraulic scazut, deci fara pierderi de presiune, presiunea apei care curge prin filtru sa se apropie, ca valoare, de presiunea cea mai mica de la debusarea in aval.


                                          continuare in 09


                                                         D.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu