luni, 27 aprilie 2015

@32 Cofraje glisante . Platforme de lucru

COFRAJE GLISANTE


32 Cofraje glisante . Platforme de lucru

                   Platformele de lucru sunt :superioare  si  inferioare
Platformele de lucru superioare servesc pentru circulatia oamenilor, pentru sustinerea utilajelor,aparatelor,dispozitivelor, instalatiilor necesare functionarii cofrajului glisant cat si pentru transportul si depozitarea materialelor, montarea armaturilor in pereti, montarea ramelor si cutiilor pentru goluri, turnarea betonului, manipularea si controlul instalatiei de ridicare, conducerea si controlul glisarii. Platformele inferioare (suspendate),servesc pentru circulatia oamenilor
controlul betonului iesit din cofraj,reparatii la betonul din peretii glisanti,
demontarea ramelor si a cutiilor pentru goluri,finisarea peretilor.Ele sunt suspendate la 3,5-4 m sub cele superioare,iar cand operatiile care se executa de pe platforma inferioara au o durata mai mare, se monteaza doua platforme inferioare suprapuse la distanta de 3,00-4,00 m.La constructiile la care transportul betonului pe orizontala trebuie facut pe cofrajul glisant, se poate prevedea si o a 3-a platforma deasupra celei superioare (pasarela) dispusa numai pe o parte din suprafata constructiei. Ea se poate sprijini direct pe juguri sau pe platforma superioara. Distribuirea betonului se va face prin jgheaburi dirifate catre camera sau celula.
Platformele de lucru sunt alcatuite din doua parti :scheletul de rezistenta si podina de uzura.   Scheletul de rezistenta difera de la un tip de constructie la altul, fiind in functie dedeschiderile dintre punctele de sprijin si de materialele care se folosesc. Suspendarea platformei inferioare se face in mai multe moduri: cu bare de otel si cu tevi de schela solidarizate prin mansoane de strangere.
Podina de uzura se confectioneaza de cele mai multe ori, din lemn.Podinile de uzura superioare se executa din dulapi de 4,8 cm grosime iar cele inferioare din dulapi de 3,8 cm grosime si cu latimi de cel putin 18 cm, batuti in cuie direct pe scheletul de rezistenta sau pe chingi. Intre dulapii podinelor se lasa interspatii de circa 5 mm pentru a permite umflarea lemnului la umezeala. Pentru accesul 
de la podina superioara la  cea inferioara  si invers se executa cate un chepeng de circa 70x90 cm la fiecare celula cu scari simple din lemn sau metal. Podinile inferioare trebuie sa fie retrase cu aproximativ 5 cm de la fata peretilor de beton.Parapetele se monteaza pentru a se asigura securitatea muncitorilor care lucreaza pe platforme cat si a celor care lucreaza in jurul obiectului care se gliseaza;se vor executa , obligatoriu,parapete la toate platformele de lucru in exterior si la fiecare gol mai mare de 15x15 cm. Ele vor avea o inaltime de 1,00-1,20m si vor fi prevazute la partea lor superioara cu o bara orizontala din lemn cu sectiunea de 4,8x12 cm sau din otel-beton cu diametrul de 10mm asezate la 30cm una fata de alta, iar la partea inferioara se vor monta scanduri de margine cu sectiunea de 2,5x10 cm.


                                                     continuare 33/Cadre si suporti

                                                                             D.M. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu