vineri, 24 aprilie 2015

@28 COFRAJE

COFRAJE


28. COFRAJE  GLISANTE

                  Dupa ce am proiectat FUNDATIA constructiei, urmeaza sa ne ocupam efectiv de executia constructiei propriuzise.In cazul constructiilor din beton, constructorii au ales metoda cofrajelor glisante, prin care se reduce consumul de cofraje pana la 75% fata de metoda traditionala si cu ajutorul careia durata de executie a constructiilor se reduce foarte mult.In plus, metoda cofrajelor glisante ofera avantajul unei rationale utilizari a fortei de munca. Metoda cofrajelor glisante se aplica la executia constructiilor din beton armat cu sectiune orizontala constanta, constructii cu pante,constructii cu sectiuni variabile in inaltime, cu inaltimi minime ale constructiilor de 8-12 m, dar cel mai ades cofrajele glisante sunt folosite la executarea constructiilor cu inaltimi mari si la un numar cat mai mare de obiecte, mareste eficacitatea ei economica.
Descrierea metodei cofrajelor GLISANTE: Acestea au fost folosite inainte de aparitia instalatiei electrohidraulice respectiv schelele autoridicatoare, antrenare
cofrajului pe verticala se realiza prin spingluri actionate manual,sistem totusi greoi. Odata cu aparitia vinciurilor (varinelor)hidraulice,s-a inlesnit folosirea cofrajului glisant pe verticala, metoda devenind foarte avantajoasa.
Prin cofraj glisant  se intelege ansamblul de platforme, instalatii si cofraje care delimitand fata elementelor verticale ale constructiei se ridica treptat de la baza constructiei, pe masura turnarii si intaririi betonului, pana la terminarea constructiei.  Primul lucru care se va face :se executa la baza constructiei,care urmeaza a se ridica, un cofraj de inaltime redusa, 1,00-1.20m iar in cazuri exceptionale 2,99m, avand forma peretilor (drepte sau curbe).
Cofrajul glisant este rigid, nelegat de pardoseala; el are dimensiuni exacte si este suspendat prin intermediul unor juguri (cadre) de lemn sau metalice,cu ajutorul unor dispozitive de ridicare sustinute pe tije metalice cu diametrul de 25-32 mm care reazema pe fundatie.Dupa ce cofrajul se umple cu beton, pe masura intaririi acestuia, cofrajul se ridica treptat cu ajutorul dispozitivelor de ridicare care sunt actionate manual, hidraulic, pneumatic sau mecanic.
Pe masura ce se ridica cofrajul-glisant, se monteaza ramele pentru usi,ferestre,
cutiile pentru crearea golurilor etc,si se toarna betonul in pereti.Se va supraveghea calitatea turnarii betonului , se vor face eventuale corecturi, dupa intarirea  betonului se vor scoate cutiile sau ramele si se finiseaza suprafetele peretilor betonati. Cofrajul glisant se ridica cu circa 1-4 cm la fiecare ridicare, ajungand la 5-30 cm/ora. Cofrajul-glisant este sustinut prin intermediul dispozitivelor de ridicare,de tijele de sustinere,care raman in peretii de beton iar dupa terminarea glisarii acestea se recupereaza.Planseele se executa fie monolit, fie din panouri mari prefabricate de marimea unei camere,fie plansee mixte din elemente metalice si din beton-armat,rezemate in goluri lasate special in pereti in timpul glisarii.Un principiu important care sta la baza acestei metode este executarea fara intrerupere a intregului proces de glisare,si a unei viteze de glisare uniforme.Viteza de glisare se va realiza in functie deinaltimea cofrajului, de timpul de priza al betonului,de calitatea cimentului, etc.


                                            continuare 29, componenta unui cofraj glisant


                                                                                    D.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu