vineri, 3 aprilie 2015

@ 19.Determinarea gradului de stabilitate a taluzului pentru unghiul de frecare interioara a terenului zero

mecanica pamanturilor- probleme de geologie inginereasca


@19  Determinarea gradului de stabilitate a taluzului
     pentru unghiul de frecare interioara a terenului
                                         zero (contin. din 18)

                ,... Atunci cand intr-o anumita portiune de teren se produce o alunecare, aceasta se face trasand in sectiunea transversala mai multe cercuri posibile de alunecare si efectuand, pentru fiecare cerc, calculul fortei de coeziune necesar pentru a asigura echilibrul fortelor care provoaca alunecarea.
Cercul cel mai apropiat de cercul real de alunecare va fi acela pentru care rezulta o forta de coeziune maxima. Aceasta forta de coeziune trebuie sa fie mai mic decat coeziunea reala a terenului, determinata pe calcule matematice, din cercul de alunecare masurat la fata locului, dupa care se calculeaza gradul de siguranta al taluzului. Constructia este stabila contra alunecarilor numai atunci cand gradul de siguranta este mai mare decat unitatea. Gradul de siguranta se ia intre valorile 1,5 - 2,5. Deci, problema se pune in stabilirea cercului de alunecare. Prin determinarea cercului de alunecare, se poate determina forta de coeziune care este necesara, in momentul inceperii alunecarii, pentru a echilibra
fortele care provoaca alunecarea. Cercul de alunecare este noul cerc pentru care forta ( e )necesara atinge o valoare extrema , maxima, iar problema centrala consta in a gasi centrul si raza cercului de alunecare. Din observarea fenomenelor de alunecare in natura se constata ca exista doua feluri de producere a alunecarilor. In primul caz, alunecarea se produce dealungul unui cerc care trece prin piciorul taluzului. In acest caz se spune ca ruperea se produce dupa un cerc prin piciorul taluzului. Daca sub piciorul taluzului se gaseste, la o adancime nu prea mare, un strat de consistenta mare, cercul cel mai periculos de alunecare trece printr-un punct al acelui strat, astfel ca este tangent la suprafata de contact dintre cele doua strate. In acest caz se spune ca ruperea se produce dupa un cerc de baza. Considerand primul caz, al cercului de rupere prin piciorul taluzului, se constata ca cercul de alunecare pentru un taluz cu un anumit unghi (b) si o inaltime (H) este pe deplin determinat,... astfel, pentru un unghi de taluz este mai mic  de 60*, cercurile duse prin piciorul taluzului trec pe sub orizontala dusa , astfel ca si la aceste cercuri exista notiunea de factor de adancime.  Daca stratul de consistenta mare este situat la o adancime mica, factorul de adancime are valoare mica, cercul de ruptura este tangent la stratul consistent si intretaie linia taluzului. In acest caz se spune ca se produce o rupere la linia taluzului. Ruperea in lungul cercului de baza se explica prin cedarea stratelor inferioare, in urma greutatii proprii a stratelor superioare. Cercul de alunecare de baza este caracterizat prin faptul ca conturul sau este situat pe o verticala care trece prin mijlocul liniei de taluz.Daca unghiul taluzului devine mai mic de 53*, exista si alte posibilitati de rupere decat cele care se produc dealungul unui cerc de alunecare dus prin piciorul taluzului. Astfel, exista inca doua posibilitati de rupere : dupa un cerc de alunecare care trece prin linia taluzului, sau dupa un cerc de alunecare care taie baza taluzului.
Felul cum se produce ruptura depinde de factorul de adancime (ad). Daca (ad) este mai mare decat 4,00, ruperea se produce totdeauna la baza taluzului, aproape independent.Cercul de alunecare este, in concluzie, un cerc cu centrul la mijlocul taluzului.


                                           in continuare : teoria consolidarii argilelor


                                                                                           D.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu