duminică, 5 aprilie 2015

@ 22 continuare Consolidarea Argilelor

mecanica pamanturilor-probleme de geologie inginereasca



22  continuare  Consolidarea Argilelor

               ,....din cauza diferentei de inaltime si presiune in stratele de pamant,se produce o miscare a apei nu numai in directie verticala, dar si in directie transversala.Aceasta miscare, prin actiunea fortelor hidrodinamice care se dezvolta, impinge in laturi pamantul de sub umplutura si mareste tasarile produse.Corectarea tasarilor prin completarea umpluturii echivaleaza cu o noua incarcare a stratului de fundatie, care este preluata tot de apa, ceea ce mareste tasarea. Sa consideram, spre exemplu, ca vrem sa construim un rambleu destinat unei sosele cu imbracaminte permanenta asezata pe un strat de argila cu apa, de grosime  15 m.  Pentru accelerarea procesului de consolidare au fost construite, pe toata suprafata bazei rambleului, drenuri verticale cu adancime de 13 m, cu diametrul de 72 cm, la o distanta de 3,90 m unul de altul.  Prin aceasta masura au fost obtinute urmatoarele avantaje :
Apa, cautand drumul cel mai scurt,in loc sa curga in directie transversala pe toata latimea digului, se ridica prin drenuri verticale in sus si se scurge prin umplutura de nisip care se executa la baza digului. Astfel, drumul apei este micsorat si, in consecinta, se mareste gradientul hidraulic, deci si viteza apei, incat procesul consolidarii, care este conditionat de viteza cu care apa se scurge prin pori, este mult accelerat.  Pe de alta parte, miscarea apei producandu-se in directia drenurilor din interiorul digului, fortele hidraulice pe care apa le exercita asupra particulelor solide sunt indreptate spre interiorul digului. Fortele hidraulice au, aici, un efect de comprimare a stratelor de pamant si nu unul de impingere laterala spre marginile digului, astfel incat pericolul de tasare, prin cedarea laterala a stratului de baza, este inlaturat. Procesul de consolidare nu mai este liniar, deoarece intre drenuri apa se misca si in directie orizontala, astfel incat se pune problema plana a consolidarii.Procesul consolidarii se face dupa calcule matematice , calculandu-se si valoarea de tasare a pamantului in lucrare.  Se mai adauga un exemplu de consolidare , de exemplu cand apa se misca in directie radiala, procesul de consolidare se calculeaza  folosind formule matematice (U%), in care (l) fiind distanta dintre drenuri; se calculeaza  raportul dintre distanta dintre drenuri (l) si diametrul drenului (d), valorile  se trec intr-un grafic, iar curba obtinuta reprezinta TASAREA  totala calculata matematic. Astfel, pentru   h= 5,00 m, d=0,30m, l=3,00m  (h=inaltimea stratului de argila / d=diametrul drenului/ l=distanta dintre drenuri ) si ne propunem sa determinam influenta drenajului vertical asupra vitezei de consolidare, vom obtine urmatoarele valori :
In timp ce se produce o consolidare de 40%/total,  pentru consolidarea liniara obtinem o consolidare de 83%. Asadar, prin introducerea drenurilor, consolidarea se mareste de la 40%  la 83%, deci se dubleaza.  Pentru cazuri mai complicate, la care conditiile de drenare nu sunt cele indicate in acest material si unde apa se poate scurge si prin strate inferioare si intermediare, sau unde sarcina exterioara este si ea (o functie de...timp ), cum si in cazurile consolidarii plane si in spatiu, se fac numai in baza calculelor matematice.


                              
                                         continuare, Calculul fundatiilor supuse vibratiilor


                                                                                             D.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu