luni, 28 decembrie 2015

@ [ I ] Sfaturi pentru inceperea unei afaceri pe cont propriu. Fabricarea caramizilor.

http://informatiesieducatie.blogspot.com
@TEHNOLOGIA  DE  FABRICATIE  A  PRODUSELOR  CERAMICE

                               Produsele ceramice sunt fabricate din argila, un material care poate fi gasit relativ ,usor si din care putem confectiona  :caramizi, invelitori pentru acoperis [ tigle,olane, coame, tuburi ceramice pentru drenaj,gresie ceramica ] sau clincher.Clincherul  se va folosi la zidarii aparente, drumuri de mare trafic, pardoseli , la captusirea canalelor colectoare, a pilelor si culeelor de poduri, etc.
Principalele faze din procesul tehnologic de fabricare a produselor ceramice sunt: pregatirea masei ceramice,  fasonarea formelor crude, uscarea produselor, arderea , decorarea daca este cazul.
Pregatirea masei ceramice consta din urmatoarele operatiuni : dozarea argilei si a materialelor auxiliare care intra in componenta amestecului[apa, coloranti] eliminarea granulelor de pietris cuartos mai mari de 7mm si cele de calcar mai mari de 2mm. Maruntim bucatile de argila , le umezim si omogenizam  materialul de lucru.  Materialului de lucru crud, ii vom da forma dorita dar cu dimensiuni mai mari, prin operatia numita fasonare, deoarece in procesul de uscare si ardere are loc contractia masei ceramice. Fasonarea se poate face manual sau mecanic, functie de consistenta masei. Astfel,masele fluide se toarna in tipare absorbante de ipsos,  cele plastice se fasoneaza prin presare usoara manuala sau mecanica, iar cele vartoase se fasoneaza prin presare usoara, manuala sau mecanica, iar cele vartoase numai prin presare mecanica puternica.In toate cazurile se va folosi tiparul.
Fasonarea mecanica [a caramizilor, tigle, etc] se realizeaza cu ajutorul  presei cu melc si filiera; masa argiloasa introdusa in corpul presei este taiata de cutite si apoi preluata de melc, care o preseaza spre filiera din care iese sub forma de prisma cu sectiunea egala cu fata mare a caramizii.Prisma iesita din filiera este taiata cu aparate automate sau semiautomate, de forma caramizilor.
Uscarea formelor crude se efectueaza in soproane sau in camere special construite  sau tuneluri si incalzite cu aer cald, sau in uscatorii montate deasupra cuptoarelor, care folosesc caldura radiata de cuptoare.
Arderea produselor ceramice se va face in cuptoare cu functionare intermitenta sau continua.
Cuptoarele cu functionare intermitenta sunt alcatuite din camere de ardere,in care arderea este oprita pentru incarcarea sau descarcarea produselor.
Cuptoarele cu functionare continua sunt cele circulare, Hoffmann  sau tunel, acestea  sunt alcatuite dintr-un numar par de compartimente[camere] dispuse circular compartimentate prin panouri de hartie care se arde odata cu arderea produselor.In aceste cuptoare produsele stau pe loc si se misca folcul de la o camera la alta.
Cuptoarele tunel au zona de ardere fixa.Produsele sunt asezate pe vagonete si sunt plimbate de la un capat la celalalt a cuptorului.
Pentru decorarea produselor ceramice se vor folosi  angobele si glazurile.
Angobele se realizeaza prin aplicarea de suspensii apoase de argile curate pe produsele uscate,care se ard odata cu acestea.
Glazurile sau smalturile sunt pelicule subtiri de sticla de pe suprafata produselor ceramice.Se obtin prin aplicarea pe produse uscate sau arse pana la  structura  poroasa [biscuit] a unor suspensii apoase de materiale,care in timpul arderii se topesc,formand sticle transparente sau opace diferit colorate. Cea mai simpla glazura se realizeaza cu sarea de bucatarie,la formarea careia participa si unele componete ale produsului ceramic.


                     VA UREZ  SPOR  LA  TREABA  SI  SUCCES IN  AFACERE


                                                           domnita
 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu