Materiale ceramice pentru invelitori
Din grupa materialelor ceramice utilizate pentru INVELITORI fac parte :tiglele, olanele, coamele.
Aceste produse se obtin din ARGILE fuzibile, adica,argile prelucrate mai ingrijit decat in cazul fabricarii caramizilor.Se pregateste masa ceramica,ca in cazul aratat la fabricarea caramizilor dupa care se pune in tipare unde se preseaza sau se trage prin filiera presei cu melc.
Fasonarea produselor se face in stare cruda, dupa care urmeaza uscarea.
Fasonarea se poate face manual sau mecanic .Dupa uscare , operatie asemanatoare cu cea de la uscarea caramizilor, urmeaza arderea la temperatura de 900- 1000 *C.
Tiglele dupa forma si mod de obtinere se clasifica in : tigle cu doua jgheaburi, tigle cu doua jgheaburi laterale si la capete, tigle cu dublu falt, tigle cu un jgheab, trase si tigle solzi.
Pentru o rezemare corespunzatoare pe sipcile sarpantei de acoperis, tiglele sunt prevazute cu unul, doua sau patru ciocuri.
Tiglele solzi au o folosire nerationala a suprafetei lor[circa 45%] in comparatie cu celelalte tipuri,datorita faptului ca etansarea se realizeaza prin suprapunere si nu prin imbinare cu jgheaburi si pene.Din aceasta cauza, pentru 1mp de acoperis sunt necesare 40 bucati de tigle,iar acoperisul realizat din astfel de tigle este greu.
Coamele utilizate pentru imbinarea acoperisului,dupa marime si mod de imbinare se clasifica in : coame mari si coame mici.
Olanele au forma unor jumatati de trunchi de con si se aseaza pe acoperis in doua straturi :stratul inferior cu concavitatea in sus si partea ingusta spre panta,iar stratul superior cu concavitatea in jos si partea ingusta spre coama. Se fixeaza cu mortar de ciment-var.
Acoperisurile din olane sunt grele si neeconomice, dar se practica in regiuni cu vanturi puternice.
Pentru verificarea calitatii materialelor ceramice pentru invelitori, se efectueaza : determinarea dimensiunilor, existenta crapaturilor, a stirbiturilor [la colturi,muchii,fete,ciocuri, etc], se verifica sunetul, masa si influenta granulelor de var, determinareaimpermeabilitatii, rezistentei la inghet-dezghet si capacitatea portanta.
Impermeabilitatea se determina pe 10 bucati de tigle fixate cu chit bituminos intr-un cadru metalic,de asa natura incat tigla sa constituie partea de baza a cutiei etanse.In aceasta cutie se introduce apa pana ce nivelul ei este cu 50 mm deasupra suprafetei celei mai adanci a tiglei. Trebuie ca apa sa nu patrunda prin tigla timp de 3 ore.
Capacitatea portanta se determina prin incercarea la incovoiere, pe cinci bucati de tigle. Distanta dintre reazeme[deschiderea] se ia astfel:18cm pentru tigle solzi si 30cm pentru celelalte tigle.
In ce priveste verificarea la inghet-dezghet, a produselor ceramice,aceasta se verifica prin minimum 20 cicluri.
continuam cu Fabricarea Tuburilor ceramice
Succes in afaceri
domnita
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu